Festiwal Kulinarny po raz ósmyKuchenne zmagania w Nietążkowie |
17.05.2019. Radio Elka, Piotr Pewiński | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Festiwal składał się z kilku części. Najważniejsza i najciekawsza rozgrywana była na scenie szkolnej auli. Stanęły tam trzy kuchenne stanowiska, przy których drużyny musiały przygotować konkursową potrawę, ze składników znajdujących się w tzw. Black Boxach. - Każdy zespół składa się z czterech osób, które się wcześniej nie znały. W skład zespołu wchodzą: jedna osoba z Zespołu Pieśni i Tańca Żeńcy Wielkopolscy, jedna mieszkanka okolicznej miejscowości, która najczęściej działa w kole gospodyń, jeden uczeń naszej szkoły oraz jeden gimnazjalista, który łączy swoją przyszłość z gastronomią - wyjaśnia Renata Fijałkowska, jedna z organizatorek festiwalu. Podstawowy produkt był dla wszystkich taki sam i była to polędwiczka wieprzowa. Jury pod uwagę brało oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania oraz prezentację potraw. Zwyciężył zespół w składzie: Jacek Kapuściński, Karolina Ratajczak, Marcin Dąbkowski, Daria Frąckowiak, którzy przygotowali polędwiczkę faszerowaną gotowaną szynką, ogórkiem konserwowym i papryką, sałatkę z grillowaną polędwicą, kiełkami rzodkiewki, suszonymi pomidorami i mozzarellą, szparagi białe zapiekane z żółtym serem i boczkiem oraz sałatkę Caprese. Druga część Festiwalu Kulinarnego to konkurs na "Najsmaczniejszą potrawę". Wcześniej przygotowane potrawy, a warto zaznaczyć, że w tym roku były to głównie ciasta i desery, pojawiły się na stole i każdy z uczestników i gości festiwalu mógł spróbować i wybrać swojego faworyta. Spośród dań przygotowanych przez uczniów największym uznaniem cieszyła się Rolada z kurczaka przygotowana przez Kamila Kobiałkę. Rolada rozeszła się w ciągu kilku sekund i zbierała same pozytywne opinie. Z kolei spośród dań w konkursie na najsmaczniejszą potrawę przygotowaną przez pracowników szkoły i gości zwyciężyła Melba przygotowana przez Sandrę Dworczak. Gościem VIII Festiwalu Kulinarnego był Ryszard Konieczka, szef kuchni wrocławskich restauracji. Przygotował on pokaz kulinarny sporządzania krewetek królewskich w sosie winnym, który również cieszył się sporym zainteresowaniem. Nie tylko zaprezentował bowiem jak przyrządzić potrawę, ale także jak prawidłowo obierać krewetki, by nie utraciły swych walorów. Przy okazji imprezy przeprowadzona została licytacja, z której dochód w całości został przekazany na ucznia ZSP w Nietążkowie, Bartosza Lewandowskiego.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama