Przepis na pyszny biały barszczKulinarne przygotowania do świąt |
11.04.2020. Radio Elka, Bartłomiej Klupś | |||||||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Od kilku lat Sylwia Grześkowiak prowadzi kuliarny blog. Na Wielkanoc ma ponad trzydzieści słodkich i wytrawnych propozycji. W święta w jej domu na stole nie może zabraknąć białego barszczu, uwielbianego przez rodzinę. - Przygotowuję go z białą kiełbasą, jajkiem, łyżką chrzanu i śmietaną. W święta gotuję dodatkowo trochę grzybków i wędzonki, aby było jeszcze bardziej na bogato - mówi Grześkowiak. Najbliżsi zajadą się również m.in. faszerowanymi jajkami czy białą kiełbasą pieczoną w cydrze z cebulą, którą, jak podkreśla, bardzo łatwo zrobić samemu. Nie brakuje także oryginalnych dań. - U nas w rodzinie wszyscy bardzo lubią malutkie placki ziemniaczane, na których pojawia się kleksik ze śmietany i wędzonego łososia. Przed Wielkanocą zawsze wędzę kiełbasę oraz ryby i stąd ten łosoś znajduje się na naszym stole. Muszę przyznać, że to danie schodzi zawsze jako pierwsze - dodała Grześkowiak. Niestety, ale w te święta zabraknie dużych rodzinnych spotkań. Może warto spróbować nowych przepisów, tak aby w przyszłym roku zaskoczyć bliskich. Poniżej prezentujemy przepis na Wielkanocny biały barszcz autorstwa Sylwii Grześkowiak. Po więcej odsyłamy na jej kulinarny blog Lemon Curd Sylvii. Wielkanocny biały barszcz Składniki na 6-8 porcji: 2 kiełbasy białe surowe 2 kiełbasy pieprzowe lub polska surowa opcjonalnie podsmażony boczek 2 paczki białego barszczu Winiary 200 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18% 1-2 ząbki czosnku 1 spora łyżka majeranku jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę zalewamy wodą i parzymy ok 30 min /80 C° . Nie doprowadzamy do wrzenia, by kiełbasa nie stwardniała. W do garnuszka przesypujemy zupki, zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy. Kiełbasę wyjmujemy z garnka gdzie się parzyła i dolewamy wymieszane zupki. Doprowadzamy do zagotowania. Śmietanę przekładamy do garnuszka i dolewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy, energicznie mieszamy. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do zupy, dodajemy pokrojony drobno czosnek i majeranek. Lekko ostudzoną kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do zupy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
reklama reklama
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama