Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
25
Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Jarosław, Marek,
Wasyl
Do końca roku 250 dni.
Start arrow Leszno arrow Kulinarne przygotowania do świąt

Przepis na pyszny biały barszcz

Kulinarne przygotowania do świąt

11.04.2020. Radio Elka, Bartłomiej Klupś


(Fot. Blog Lemon Curd Sylvii)
Jajka, biała kiełbasa, domowy pasztet, pieczone mięso, sałatka, mazurek oraz babka – te potrawy i wypieki królować będą w większości domów na Wielkanocnym stole. Wielu nie wyobraża sobie obiadu bez żurku, choć niektórzy stawiają na biały barszcz. To specjał Sylwii Grześkowiak z Koła Gospodyń Wiejskich „Gotowe na wszystko” z Krzycka Małego, która zachęca do skorzystania z przepisu. 
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Od kilku lat Sylwia Grześkowiak prowadzi kuliarny blog. Na Wielkanoc ma ponad trzydzieści słodkich i wytrawnych propozycji. W święta w jej domu na stole nie może zabraknąć białego barszczu, uwielbianego przez rodzinę.

- Przygotowuję go z białą kiełbasą, jajkiem, łyżką chrzanu i śmietaną. W święta gotuję dodatkowo trochę grzybków i wędzonki, aby było jeszcze bardziej na bogato - mówi Grześkowiak.

Najbliżsi
zajadą się również m.in. faszerowanymi jajkami czy białą kiełbasą pieczoną w cydrze z cebulą, którą, jak podkreśla, bardzo łatwo zrobić samemu. Nie brakuje także oryginalnych dań.

- U nas w rodzinie wszyscy bardzo lubią malutkie placki ziemniaczane, na których pojawia się kleksik ze śmietany i wędzonego łososia. Przed Wielkanocą zawsze wędzę kiełbasę oraz ryby i stąd ten łosoś znajduje się na naszym stole. Muszę przyznać, że to danie schodzi zawsze jako pierwsze - dodała Grześkowiak.

Niestety, ale w te święta zabraknie dużych rodzinnych spotkań. Może warto spróbować nowych przepisów, tak aby w przyszłym roku zaskoczyć bliskich. Poniżej prezentujemy przepis na Wielkanocny biały barszcz autorstwa Sylwii Grześkowiak. Po więcej odsyłamy na jej kulinarny blog Lemon Curd Sylvii.

Wielkanocny biały barszcz

Składniki na 6-8 porcji:

2 kiełbasy białe surowe
2 kiełbasy pieprzowe lub polska surowa
opcjonalnie podsmażony boczek
2 paczki białego barszczu Winiary
200 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1-2 ząbki czosnku
1 spora łyżka majeranku
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Kiełbasę zalewamy wodą i parzymy ok 30 min /80 C° . Nie doprowadzamy do wrzenia, by kiełbasa nie stwardniała. W do garnuszka przesypujemy zupki, zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy. Kiełbasę wyjmujemy z garnka gdzie się parzyła i dolewamy wymieszane zupki. Doprowadzamy do zagotowania. Śmietanę przekładamy do garnuszka i dolewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy, energicznie mieszamy. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do zupy, dodajemy pokrojony drobno czosnek i majeranek. Lekko ostudzoną kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do zupy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.



 
Komentarze (8)
1. Dodane przez trener Jarząbek, w dniu - 11-04-2020 11:10
Żart? Przepis który zawiera zupy w proszku to żaden przepis.
2. Dodane przez miastowa, w dniu - 11-04-2020 11:18
Zazdroszczę paniom Kół Gospodyń Wiejskich. To wielka frajda spotykać się z takiej okazji.
3. Dodane przez Gruby, w dniu - 11-04-2020 11:42
Pytanie do ekspertów :czym się różni żurek od białego barszczu? ??
4. Dodane przez Winiary, w dniu - 11-04-2020 13:08
Nie ma to jak przepis na zupę z paczki. Majstersztyk proszę Pani ;)
5. Dodane przez x, w dniu - 11-04-2020 13:23
Również myślałem, że prawdziwe Koło Gospodyń stać na więcej niż zupę z paczki.
6. Dodane przez do ad 3, w dniu - 11-04-2020 13:36
barszcz biały przygotowuje się na bazie razowej mąki pszennej ,wody czosnku i majeranku a żur mąki żytniej razowej lub typowej na żur(2000)
reklama
7. Dodane przez LCS, w dniu - 11-04-2020 15:50
Do kom. 1,4,5 oczywiście macie rację , to wersja bardzo uproszczona , jednak na blogu ten przepis jest również w wersji na zakwasie :)Wesołych Świąt
8. Dodane przez Kazik, w dniu - 12-04-2020 12:27
To znaczy ze ludzi masz za idiotow,ktorzy nie sa w stanie przygotowac zakwasu ???
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Hala magazynowa do w... Leszno 6000
Wynajmę mieszkanie święciech... 1200
Lokal 530m2 z parkin... Leszno 9600
Lokal 530m2 z parkin... Leszno 9600
Urocza, atrakcyjna i... Krzywiń 69000
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj