Stawiamy na tradycjęStawiamy na tradycję |   
| 23.04.2011. Radio Elka, Hania Ciesielska | ||||||||||||||||||
   
 Dyżurny reporter:   667 70 70 60Święta przy rodzinnym stole zastawionym tradycyjnymi specjałami - tak wyobrażają sobie najbliższe dni mieszkańcy naszego regionu. - Musi się tam znaleźć jajko, żurek i szyneczka - mówi jedna z mieszkanek Leszna. Świąteczny żurek to nie lada wyzwanie nawet dla wyśmienitej kucharki. - Niezbędny jest wywar z białej kiełbasy,  na którym trzeba ugotować warzywa - wymienia leszczynianka - później dodaje się zakwas i trochę boczku. Większość osób potrawy na świąteczny stół przygotuje samodzielnie. - W święta musimy poczuć tradycyjne smaki, na które czekamy cały rok i dlatego korzystam ze sprawdzonych receptur, choć przygotowanie takich dań zabiera sporo czasu - dodaje leszczynianka.  Po konkretach przychodzi także czas na słodkości. Wielkanocne stoły zapełnią zatem serniki, mazurki i babki. - Sernik najlepiej upiec bez spodu - informuje jedna z pań - potrzebny jest dobry ser, margaryna, cukier i jajka, trochę lukru na wierzchu. Sporo trudności sprawia upieczenie mazurka. - To skomplikowane i drogie ciasto, bo robimy je na maśle i z dużą ilością dodatków, ale smak rekompensuje wszystkie trudy - dodaje. Z uwagi na skomplikowaną recepturę nieliczne osoby zdecydują się na samodzielne pieczenie mazurka. Pozostali kupią gotowy specjał w cukierni. Tradycyjnie spędzi święta prawie każdy, choć są osoby, które chcą nieco odbiec od wielkanocnego zwyczaju. - Rano spotkamy się na śniadanku z naszą rodzinką - podkreśla młoda dziewczyna - a po południu dobrze wybrać się gdzieś z przyjaciółmi. Według coraz większej liczby osób to okazja do odreagowania po trudach przedświątecznych przygotowań, ale póki co, większość osób decyduje się jednak na kultywowanie tradycji. (kas) 
 
 
  reklama  
  |   ||||||||||||||||||
reklama
         Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]() 
  | 
reklama
    reklama
     
   
 

  











 
Jaja, żurek, babka i mazurek pojawią się na wielkanocnych stołach. Większość potraw przygotujemy własnoręcznie. Do kupienia pozostaną tylko te, które wymagają sporych umiejętności kulinarnych lub pochłaniają dużo czasu – jak np. mazurek. Jesteśmy przywiązani do tradycji świątecznych, ale nie brakuje też osób, które w Wielkanoc, po rodzinnym spotkaniu wybiorą się gdzieś ze znajomymi.   
667 70 70 60

 







