Co należy wiedzieć, wybierając talerzyki deserowe?Talerzyki do ciasta |
26.05.2021. Radio Elka | ||
Według zasad zachowywania się przy stole torty, ciasta i inne desery należy serwować na oddzielnych, przeznaczonych do tego talerzykach. Nie powinniśmy używać do tego małych talerzy z zestawu. Dzięki temu nawet najprostsza szarlotka nabierze odświętnego charakteru. Dlatego też wybór talerzyków do ciasta powinien być dokładnie przemyślany. Talerzyki do ciasta - jaki kształt i rozmiar? Jeszcze do niedawna najczęściej decydowaliśmy się na niewielkie, okrągłe elementy. Uznawaliśmy je za najbardziej uniwersalne i praktyczne. Reguły przystrajania stołu stały się jednak nieco bardziej elastyczne - możemy więc sięgnąć po talerze nieco większych rozmiarów lub takie o innym kształcie. Do rzadkości nie należą już nowoczesne, kwadratowe talerzyki do ciasta (także o zaokrąglonych kształtach), owalne, a nawet w kształcie serca, gruszki, jabłka czy ananasa. Które z nich się sprawdzą? Najlepiej kierować się designem zastawy lub serwisu kawowego i wybrać takie talerze, które będą z nimi wizualnie korespondować. Oczywiście nie trzeba szukać identycznych elementów, jednak podobieństwo jest jak najbardziej wskazane. Alternatywna metoda to kierowanie się zasadą kontrastu. Jeżeli zaś chodzi o wielkość, dostępne są przeważnie talerzyki o średnicy 15 cm - uniwersalne do ciast i deserów. Pamiętajmy jednak, że oprócz zestawu talerzyków deserowych przyda się też albo patera, albo większy talerz do podawania ciasta. Kolory i wzory na talerzykach deserowych Naczynia do podawania deseru powinny nawiązywać do wystroju jadalni lub delikatnie z nim kontrastować. W podobny sposób dopasowujemy je do reszty zastawy. W związku z tym klasyczna biel to nie jedyna dostępna opcja. Praktycznym rozwiązaniem będą proste talerzyki do ciasta w jednolitym kolorze: także czarnym, granatowym, żółtym czy bordowym. Taki barwny element stanie się oryginalną ozdobą stołu i na pewno ożywi jego aranżację. Można też wybrać elementy o stonowanej, klasycznej kolorystyce, ale za to ze wzorem, np. kwiatowym lub obwódką. Zadbajmy jednak o to, aby te detale wpasowały się w design kompletu naczyń. Porcelanowe czy szklane talerzyki do ciast? Do porcelanowej zastawy na pewno będą pasowały porcelanowe dodatki - nawet w innym kolorze lub kształcie. Porcelana - produkowana z glinki kaolinowej i kwarcu - nie chłonie wilgoci i jest dość odporna na szorowanie. Dostępne są też naczynia ceramiczne, cechujące się mniejszym ciężarem oraz z porcelitu, które jednak nie są zbyt wytrzymałe. Coraz większą popularność zdobywają talerzyki ze szkła. Okazują się bowiem bardzo uniwersalne. Z uwagi na to, że zazwyczaj są wykonane z innego materiału niż reszta kompletu, wpasują się w nią na zasadzie kontrastu. Poza tym szkło hartowane wyróżnia się dobrą odpornością na uszkodzenia. Czy talerzyki do ciasta można myć w zmywarce? Wybierając talerzyki do ciasta, należy kierować się także dodatkowymi kryteriami, a nie tylko estetyką oraz ceną. Warto zwrócić uwagę również na kwestie praktyczne. Liczy się - wspomniana już - odporność na uszkodzenia czy szorowanie. Poza tym upewnijmy się, czy można myć je w zmywarce. Zależy to m.in. od tego, z jakiego materiału zostały wykonane oraz od jakości i techniki ewentualnych detali. Ręcznie malowane kwiatowe ornamenty, złote czy srebrne szlaczki, niestety, mogą się zatrzeć i pokryć ryskami, w związku z czym talerzyki szybko stracą swój urok i pierwotny wygląd. Talerzyki do ciasta to dodatek do zestawu, który na pewno nam się przyda, niezależnie od tego, czy lubimy urządzać przyjęcia, czy może wolimy zaprosić znajomych na małą kawę i "coś słodkiego". Piękne akcesoria do podawania słodkości pozwolą nam jeszcze pełniej celebrować chwile spędzone w dobrym towarzystwie. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama