Druga odsłona "Plaża Dębiec Festiwal"Festiwal smaków z "gołąbkami" w roli głównej |
09.07.2022. Radio Elka, Piotr Pewiński | ||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Tym razem Plaża Dębiec Festiwal rozpoczął się od wspólnych ćwiczeń fitness. Później na scenie rozpoczęły się prezentacje zespołów folklorystycznych. Występy wzbudziły wiele radości wśród uczestników imprezy, którzy chętnie śpiewali i tańczyli do muzyki granej przez grupy. O 15.00 rozpoczął się festiwal smaków, podczas którego daniem konkursowym były gołąbki. Uczestnicy rywalizacji bardzo się postarali. Przygotowali różne rodzaje tej potrawy, niekiedy z zaskakującym połączeniem smaków. W konkursie udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich „Luboszanki”, „Kokorzynianki”, “Nasza mała ojczyzna” z Racotu oraz restauracja „Wesołe Gary” z Kurzej Góry. Wczasowicze, po zakupieniu specjalnej opaski, mogli degustować przygotowane potrawy, a później zagłosować na, według nich, najlepsze. Zarówno w głosowaniu publiczności, jak i jury, najwięcej punktów uzyskały gołąbki wykonane przez panie z Kokorzyna. - To były gołąbki prosto z serca. Dużo miłości w nie włożyłyśmy, a przepisy były naszych babć. Troszeczkę czasu trzeba było na to poświęcić, ale było warto. Mniej więcej jedno popołudnie, ale niektóre rzeczy, jak kiszenie liści, trzeba było przygotować wcześniej. To jednak nasza tajemnica. Bardzo cieszymy się ze zwycięstwa, tym bardziej, że dostałyśmy dwa puchary - mówią Kokorzynianki. W ramach nagrody zwyciężczynie mogły też wybrać danie, które będzie tematem konkursu podczas przyszłorocznego festiwalu smaków. Panie postawiły na dania z cukinii. Jak wiadomo potraw z niej można przygotować mnóstwo, zapowiada się więc ciekawa rywalizacja. Na zakończenie tegorocznego Plaża Dębiec Festiwalu zaplanowano też potańcówkę z zespołem Hot Way. Podczas imprezy zbierano również pieniądze na leczenie Kai z Darnowa. Również opłaty za opaski uprawniające do degustacji trafią na konto dziewczynki.
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama