Jak sprawdzić czy jajko jest świeże |
20.07.2022. Radio Elka | ||
- Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże - sprawdzenie świeżości jajka - Jak sprawdzić świeżość jajek - kilka prostych tipów, które ułatwią ci życie - Sprawdzenie świeżości jajek - co zrobić, gdy nie ma jajek w domu? Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże - sprawdzenie świeżości jajkaPewnie, jak każdy kto chociaż raz liznął gotowania doskonale wiesz, że jajko to jeden z podstawowych produktów, bez którego trudno obejść się podczas gotowania. Wiadomo, jajko kurze może być potrawą samą w sobie i to na dodatek podawaną na wiele różnych sposobów. Ugotowane na miękko z rozpływającym się żółtkiem doskonale sprawdza się, jako element pysznego śniadania, ugotowane na twardo podane z majonezem to połączenie doskonałe, które uświetni każdą imprezę i świąteczny stół, smażone w formie jajecznicy, sadzone, jako składnik kanapek, burgerów lub część obiadu, który świetnie zastępuję tradycyjny kotlet, aż po kogel mogel tworzony z wymieszanych na szybko surowych żółtek i cukru.Jajko to również komponent wielu dań, które wymagają połączenia. Może służyć jako składnik ciasta, dzięki czemu będzie ono ścisłe i nie rozpadnie się po upieczeniu, element kotletów mielonych, który scali mięso podczas smażenia lub dokonała maczanka do kotletów, lub nuggetsów, dzięki której bułka tarta połączona z mąką idealnie się przyklei tworząc po usmażeniu smaczną i chrupiącą panierkę. Co jednak zrobić w przypadku, kiedy jajko jest zepsute? Zepsute jajko dodane do jakiejkolwiek potrawy sprawi niemal natychmiast, że całe danie będzie mogło wylądować w koszu, a twoja praca pójdzie na marne. To właśnie dlatego warto poznać kilka prostych sposobów na to, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do spożycia. Jak sprawdzić świeżość jajek - kilka prostych tipów, które ułatwią ci życieZepsute jajko może zrujnować całe danie, aby do tego nie dopuścić możesz wykorzystać kilka banalnych sposobów, dzięki którym zagwarantujesz powodzenie twojego gotowania. Najpopularniejszym sposobem jest zanurzenie surowego jajka w szklance zimnej wody. Jeżeli produkt szybko opadnie i na dnie szklanki lekko będzie rozkładać się na bokach oznacza, że jajko jest bardzo świeże i możesz z powoedzeniem wykorzystać je do potraw, które wymagają użycia surowego żółtka lub lekko ściętego, jak np. tatar, jajecznica, jajko na miękko czy wspomniany kogel mogel.Jeżeli jajko, które chcesz użyć i tak musi zostać rozbite, możesz umieścić je w osobnej miseczce przed wrzuceniem do mieszanki mąki i innych produktów i zwyczajnie powąchać produkt. W przypadku, kiedy poczujesz intensywny, nieprzyjemny zapach, możesz mieć pewność, że masz doczynienia z zepsutym jajkiem i możesz je natychmiast wyrzucić. Próbowałeś kiedyś trząść jajkiem? Sprawdzenie zdatności do spożycia potrząsając jajkiem to jeden z popularnych sposób, który nie wymaga wykorzystywania dodatkowych naczyń. Świeże jajko podczas wstrząsów nie wydaje żadnych dźwięków, ponieważ szczelna skorupka i połączenie żółtka oraz białka sprawia, że nie ma tam przestrzeni na powietrze, które mogłoby umożliwiać charakterystyczne chlupanie. Zepsute jajko może przepuszczać powietrze przez drobne szczeliny lub pęknięcia skorupki i błony, których nie zauważysz na pierwszy rzut oka. Jedno jest pewne, słyszysz dźwięk wewnątrz jaja? Lepiej je wyrzuć i użyj nowego. Pamiętaj, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na świeżość jajka jest jego prawidłowe przechowywanie, dlatego zawsze umieszczaj produkty w lodówce. Jajko trzymane w temperaturze pokojowej mogą być doskonałym miejscem do rozmnażania bakterii salmonelli, która po przedostaniu się do organizmu człowieka może powodować nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, a nawet gorączkę. Sprawdzenie świeżości jajek - co zrobić, gdy nie ma jajek w domu?Sprawdziłeś już wszystkie jajka, jakie miałeś w domu i nie trafiłeś na ani jedno dobre? Trudno czasem się tak zdarza. Nic straconego, w twojej kuchni z pewnością jest kilka składników, które doskonale je zastąpią i pomogą w przygotowaniu pysznego posiłku.Chcesz przygotować pyszne naleśniki, gofry lub placki? Zamiast tradycyjnego jajka dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej, która fantastycznie połączy ciasto i sprawi, że podczas smażenia wyroby będą chrupiące i pyszne. Jeżeli natomiast jesteś w trakcie przygotowywania obiadu i nie wyobrażasz sobie ulepienia kotletów mielonych bez użycia jajka, jako jednego z głównych składników, nic bardziej mylnego! Wystarczy, że do doprawionego mięsa dodasz trochę mocno gazowanej, zimnej wody. Taki patent sprawi, że twoje kotlety będą tak samo dobre, a dodatkowo odejmiesz od nich nieco kalorii. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama