Restauracja zaprasza na nowy sezonLetnia karta w St. Joseph |
20.06.2023. Radio Elka | ||
Waldemar Kaniewski jest dobrze znany smakoszom z Leszna i okolicy. Jego kunszt i nietuzinkowe podejście do polskiej kuchni docenili krytycy z renomowanego przewodnika Gault&Millau. Teraz Kaniewski rozszerzył działalność i szefuje kuchniom kilku restauracji w Wielkopolsce i na Ziemi Lubuskiej. Do współpracy zaprosił go też właściciel Hotelu Akwawit, który zaproponował mu reaktywację hotelowej restauracji. Pod nową nazwą St. Joseph zdobyła ona już całkiem spore grono wiernych miłośników, zaś takie dania jak tatar, miętus czy kotlet schabowy z jajkiem i mizerią weszły już na stałe do menu. Jak na szanującą się restaurację przystało St. Joseph co jakiś czas zmienia kartę, dostosowując ją do sezonowych produktów. Tak też jest w Hotelu Akwawit. Chef Waldemar właśnie przygotował letnie menu. - Królować w nim będą steki, czyli szlachetna wołowina z rusztu, w końcu lato to sezon grillowy - mówi. Sezonowane mięso pochodzi z najlepszych polskich hodowli, stopień wysmażenia zależy od gustu gościa, choć szczerze doradzamy, żeby nie były zbyt well done. Codziennie do wyboru będą na zmianę różne rodzaje mięsa: antrykot lub tomahawk z charakterystyczną długą kością żebrową. Dodatkiem do steków będą sezonowe warzywa i frytki z batatów, jednak miłośnicy bardziej wysublimowanych smaków mogą zdecydować się na opcję z dodatkami takimi, jak krewetki. Jeśli sezon grillowy, to nie może zabraknąć też polsko-amerykańskiej wersji żeberek wieprzowych, długo pieczonych metodą barbecue. - Tego lata w menu restauracji pojawi się też kurczak w zupełnie nowej odsłonie, ale to jeszcze tajemnica - uśmiecha się Kaniewski. Nie zabraknie również dań rybnych: poza kultowym już miętusem do karty wprowadzony zostanie pstrąg z patelni. Lato to także letnie zupy, czyli chłodniki. W karcie St. Joseph znajdą się tradycyjne chłodniki z ogórka i botwiny, ale także chłodnik z ziemniaka. - Może zaskakujący, ale zdobyliśmy nim nagrodę na Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu - mówi chef Waldemar. Ważna informacja dla miłośników tradycyjnych zup: będzie można zamówić też czerninę, a obok takiej propozycji nie można przejść obojętnie. Jednym słowem, ma być bardziej lekko i przewiewnie, jak na lato przystało. Ale o tym, jak to naprawdę wygląda i smakuje, musicie przekonać się sami. Restauracja St. Joseph w hotelu Akwawit zaprasza codziennie od godz. 12. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama