Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
26
Kwietnia 2024
Piątek
Imieniny obchodzą:
Klaudiusz,
Marcelina, Maria,
Marzena
Do końca roku 249 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Chef vs. Szef - czyje żeberka lepsze?

Wielka kulinarna rywalizacja w La Calmie

Chef vs. Szef - czyje żeberka lepsze?

27.01.2017. Radio Elka

Dobra restauracja to nie tylko świetne jedzenie – nie może być w niej miejsca na nudę. Taka dewiza przyświeca leszczyńskiej restauracji La Calma. Od dzisiaj szef kuchni i szef restauracji będą ze sobą rywalizować. Zawsze ne weekend wejdzie jedna potrawa w dwóch odsłonach - gość na jednym telerzu otrzyma dwie porcje tego samego dania przygotowane na dwa sposoby... Próbować będzie można do następnego czwartku.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Ta rozmaitość to zasługa Waldemara Kaniewskiego, właściciela lokalu oraz Patryka Wróblewskiego – szefa kuchni. Obaj nie kryją, że są bardzo niespokojnymi duchami – nie znoszą rutyny i gotowania wciąż tych samych, choćby nawet najlepszych potraw. Tak było na przykład z gęsiną, która pojawiła się w kuchni przy okazji dnia świętego Marcina albo krewetkami, które okazały się prawdziwym przebojem ostatniego lata. Po najdalej kilku tygodniach rozpoczynają poszukiwania czegoś nowego. Najczęściej odbywa się to na zasadzie kulinarnej burzy mózgów.

- Dyskusje są dość intensywne, żeby nie powiedzieć że się kłócimy  – przyznaje Waldemar Kaniewski. Panowie reprezentują bowiem dość odmienne kulinarne „szkoły”. 
Szef La Calmy jest zazwyczaj tradycjonalistą, zwolennikiem polskiej, a nawet regionalnej kuchni. Natomiast szef kuchni, czyli Patryk Wróblewski poszukuje wciąż nowych smaków, najczęściej w kuchniach innych narodów, czasem bardzo egzotycznych. Czasem uda się połączyć „stare” z „nowym”, nieraz jednak trzeba wybrać, jaki pomysł trafia do menu. -I znowu się kłócimy, że można było jednak wybrać inaczej – mówi Patryk Wróblewski.

Goście będą oceniać
Ostatecznie jednak to klient ma zawsze rację. Panowie więc postanowili zdać się na werdykt swoich gości. Tak powstał pomysł na rywalizację szefa, czyli Kaniewskiego z chefem, czyli Wróblewskim. 

Jedna potrawa w dwóch odsłonach!
Jak na dżentelmenów przystało ustalono zasady. Przez tydzień – od piątku do czwartku – w karcie pojawia się jedna potrawa w dwóch odsłonach: szefa i chefa. Klient dostaje dwie porcje na jednym talerzu, kosztuje i na specjalnym kuponie wydaje werdykt, punktując każdą z nich. Po tygodniu zlicza się punkty i następuje zmiana dania i nowa rywalizacja. Po miesiącu podczas specjalnego wieczoru z uroczystą kolacją poznajemy wyniki. 

Na pierwszy ogień idą żeberka
Waldemar Kaniewski proponuje je w wersji tradycyjnie polskiej – gotowane, następnie podsmażone i duszone z kiszoną kapustą. 
Patryk Wróblewski podążył w kierunku amerykańskiego barbecue, czyli żeberek z grilla w gęstym ciemnym sosie od dymnym aromacie. 

Słusznych rozmiarów podwójna porcja kosztuje tylko 25 złotych i gwarantuje, że nawet najbardziej głodny klient naje się do syta. 

Każdy z panów jest pewny swego, choć każdy przyznaje, że i danie przeciwnika „nie jest złe”. Kto wygra? Przekonamy się za tydzień.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
reklama
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj