Cierpisz na insulinooporność?Dieta pudełkowa pomoże ci zachować odpowiednią wagę! |
01.04.2022. Radio Elka | ||
Coraz więcej cateringów dietetycznych wprowadza do swojej oferty dietę Low IG, by ułatwić kontrolowanie wagi osobom cierpiącym na insulinooporność. Tak więc na czym polega to schorzenie i dlaczego dieta pudełkowa może być świetnym rozwiązaniem? Czym jest insulinooporność? Insulinooporność - jak sama nazwa wskazuje - ma ścisły związek z insuliną, czyli hormonem produkowanym przez trzustkę. Bierze ona udział w procesach metabolicznych głównie węglowodanów, ale także i białek oraz tłuszczy. Zwykle insulina odpowiada za:
W związku z tym insulinooporność to schorzenie, w którym organizm nie reaguje lub reaguje ze zmniejszoną siłą na hormon produkowany przez trzustkę. Stan ten doprowadza do wielu zaburzeń metabolicznych, jak np.:
W początkowej fazie rozwoju tej choroby, insulina jest wykorzystywana przez organizm, by pokryć jego zapotrzebowanie. Niemniej jednak gdy stan ten się przedłuża, samoregulujące mechanizmy zaczynają zawodzić, a u pacjentów diagnozuje się stan przedcukrzycowy lub schorzenia o podłożu sercowo-naczyniowym. Warto podkreślić, że insulinooporność nie jest odrębną choroba, a stanowi część zespołu metabolicznego. Doprowadza ona do otyłości, nadciśnienia tętniczego czy wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Z tego też powodu wsparciem farmakoterapii w leczeniu powinna być odpowiednio zbilansowana dieta. Co jeść, a czego unikać przy insulinooporności? Podstawową zasadą diety przy insulinooporności jest oczywiście wyeliminowanie cukru, a także produktów, które ten cukier zawierają. Warto więc zrezygnować z ciastek, ciasteczek, deserów mlecznych, soków, napojów, a także słodzonych jogurtów. Niemniej jednak produktami, które powinno się wyeliminować z diety przy insulinooporności, są również:
Nie zaleca się również spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które skutkują wzrostem poziomu cukru we krwi. Dieta Low IG przy insulinooporności jest więc najlepszym rozwiązaniem. Jednak co można, a nawet trzeba spożywać w przebiegu tego schorzenia? Otóż warto wybierać te produkty spożywcze, które są źródłem błonnika pokarmowego, czyli np. pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż, razowe makarony czy chude mięso drobiowe. Pieczywo białe i biały ryż, podobnie jak inne mączne produkty, powinny zostać z diety wykluczone. Dieta pudełkowa Low IG, która dostosowana jest do insulinooporności Cateringi dietetyczne oferują dietę Low IG, czyli dietę o niskim indeksie glikemicznym, która będzie sojusznikiem w walce z insulinoopornością. Co więcej, jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich pacjentów, którzy nie do końca wiedzą, jak realizować założenia diety insulinooporność. Posiłki będą przygotowywane przez kucharzy po konsultacjach z dietetykami, którzy zadbają o to, by nie pojawiły się w zestawach produkty, które cechuje wysoki indeks glikemiczny. Dieta pudełkowa przy insulinooporności nie tylko pomoże kontrolować wagę, ale - co najważniejsze - będzie skutecznie łagodzić przykre objawy zespołu metabolicznego. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama