Światowe inspiracje: 5 unikalnych burgerów z różnych kuchni |
09.08.2024. Radio Elka | ||||||||||||||
Islak burger - soczysty przysmak z Istambułu Islak burger, czyli ”mokry burger”, to słynna stambulska przekąska. Jego nazwa doskonale oddaje charakter dania - soczyste, wręcz ociekające sosem kotleciki wołowe podawane są w miękkich, nasiąkniętych bułkach. Mięso przyprawia się czosnkiem i czarnym pieprzem, a w trakcie grillowania polewa pomidorowym sosem z odrobiną pikantnej pasty z papryczek chili. Bułki również zanurza się w sosie, dzięki czemu burger zyskuje wyjątkową teksturę i intensywny smak. Aby przygotować tego rodzaju burgery z grilla w domu, wystarczy uformować cienkie kotleciki z mielonej wołowiny, doprawić je czosnkiem i pieprzem, a następnie grillować, polewając sosem pomidorowym z dodatkiem ostrej papryki. Bułki należy namoczyć w sosie i ułożyć na nich gotowe mięso. Tak przygotowane burgery najlepiej smakują prosto z grilla, gdy są jeszcze gorące i soczyste. Hamburguesa Mexicana - meksykańska uczta w bułce Meksykańska wersja burgera to prawdziwa eksplozja smaków. Podstawą jest kotlet wołowy, często doprawiony cebulą i czosnkiem. Po grillowaniu mięso uzupełnia się klasycznymi meksykańskimi dodatkami - guacamole, pico de gallo, jalapeño i papryczkami chili. Nie może zabraknąć też sera, sałaty i pomidora. W zależności od przepisu hamburguesa mexicana może zawierać także dodatkowe źródło białka, np. szynkę, bekon, chorizo lub porcję smażonej fasoli. Choć bazuje na znanej formule burgera, meksykańskie dodatki nadają mu zupełnie nowy, ekscytujący charakter. Przygotowując meksykańskiego burgera w domu, warto postawić na świeże składniki i aromatyczne przyprawy. Guacamole najlepiej zrobić samodzielnie z dojrzałych awokado, a pico de gallo - ze świeżych pomidorów, cebuli, kolendry, papryczek i soku z limonki. Ostrość można uzyskać nakładając Sos Jalapeno WINIARY. Tak skomponowane dodatki idealnie podkreślą smak grillowanej wołowiny. Reindeer Burger - fińska uczta z mięsem renifera W Finlandii, kraju kojarzonym z saunami, można spróbować niezwykłych burgerów z mięsa renifera. Choć dla osób spoza kręgu arktycznego taki pomysł może brzmieć egzotycznie, mięso reniferów od dawna stanowi podstawę diety rdzennej ludności Saamów, zamieszkującej tereny północnej Skandynawii i Półwyspu Kolskiego. Burgery z reniferowego mięsa przypominają wyglądem tradycyjne burgery wołowe. Zmielone mięso formuje się w kotlety, które podaje się w miękkich bułkach z serem, najczęściej goudą lub Jarlsbergiem. Sekretnym składnikiem jest jednak dżem z borówki brusznicy - lekko kwaskowate, czerwone owoce doskonale podkreślają smak dziczyzny. Aby w domu przygotować fińskiego burgera, najlepiej użyć dziczyzny, np. sarniny lub jeleniny. Zmielone mięso należy wymieszać z czosnkiem i czarnym pieprzem, uformować w kotlety i grillować. Podawać w bułkach z serem i konfiturą z borówek lub żurawin. Taki burger to ciekawa odmiana dla miłośników oryginalnych smaków. Ramen Burger - fuzja smaków z Japonii i USA Ramen Burger to intrygujące połączenie klasycznego amerykańskiego burgera z japońskim daniem - zupą ramen. Pomysł na tę niezwykłą przekąskę zrodził się w głowie Keizo Shimamoto, japońsko-amerykańskiego szefa kuchni z Nowego Jorku. Bułkę w Ramen Burgerze zastępują dwa ”placki” uformowane z ugotowanego makaronu ramen, połączonego z jajkiem i oprószonego mąką. Pomiędzy chrupiącymi wafelkami z makaronu znajduje się soczysty wołowa kotlet, plastry topionego sera, świeża sałata, pomidor i szczypiorek. Całość dopełnia słodko-pikantny sos shoyu z dodatkiem imbiru oraz czosnku. W domu Ramen Burgera najlepiej przygotować z gotowego makaronu instant. Ugotowany makaron należy wymieszać z roztrzepanym jajkiem, uformować w kształt bułek i podsmażyć na patelni. Vada Pav - wegetariański burger prosto z Indii Vada Pav to popularna przekąska uliczna z Maharasztry, która zyskała miano indyjskiego burgera. W odróżnieniu od mięsnych odpowiedników głównym składnikiem jest smażona kulka z przyprawionego ziemniaczanego ciasta. Podaje się ją w miękkich, lekko słodkich bułeczkach pav z dodatkiem ostrego chutneyu i zielonej pasty z kolendry i chili. Domowa wersja Vada Pav to ciekawa propozycja na wegetariańskiego burgera z grilla. Ziemniaczane kulki można upiec w wysokiej temperaturze, a następnie podawać w podpieczonych bułkach z ulubionymi sosami. Proponujemy Sos Orientalny Chili WINIARY. Taki burger to nie tylko smaczna, ale i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Burgery to danie, które łączy ludzi na całym świecie. Choć bazują na podobnym schemacie, w każdym zakątku globu zyskują unikalny charakter dzięki lokalnym składnikom i tradycjom kulinarnym. Grillowanie to doskonała okazja, by odkrywać nowe smaki i zaskoczyć bliskich oryginalnymi potrawami. Warto czerpać z kulinarnego bogactwa świata i urozmaicać swoje menu o potrawy z różnych stron globu. Burgery w takim wydaniu to gwarancja niezapomnianych wrażeń smakowych i satysfakcji z kreatywnego gotowania.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama