Średniowieczny Jarmark CysterskiJarmark z prawdziwego zdarzenia |
10.09.2017. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: Już od samego wejścia czekała uczta na smakoszy, gdzie liczne koła gospodyń wiejskich wystawiały swoje dania: były krokiety, pierogi, mięsa, domowe wypieki, chleb ze smalcem i tajemnicze dla przyjezdnych "pyry z robakami".![]() - To jest tradycyjne danie, gotowane u nas w Kluczewie. Są rodziny, gdzie cztery pokolenia to danie już gotują, od babci do prawnuczki - mówi Małgorzata Kortus, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kluczewie - Jest to danie jednogarnkowe: polska wieprzowina, nasze pyry pospolite, które uprawiamy i na to jest robiony rodzaj ciasta makaronowego obficie zalany masłem, to jest wszystko warstwami zapiekane na piecu. Jest to u nas bardzo popularne. Robaki to jest to ciasto makaronowe, bardzo cieniutko rozwałkowane, robi się dziurki jak na serze, zalewa masełkiem, zwija się w rulonik. Rulonik kładzie się na sam wierzch, a po zaparowaniu on rozkwita jak robaczek. Oprócz stoisk kulinarnych, przybysze mogli odwiedzić obozowisko wojów i wioskę rzemieślników, spotkać się z katem, który zamykał w dyby i symbolicznie ucinał głowy. Na mniej odważnych czekał m.in. średniowieczny skryba. Zakonnik zachęcał do próby pisania piórem gęsim i jak zapewniał, dzięki cierpliwości i dyscyplinie przy jego stoisku znikały dysgrafie. Nie zapomniano też o dzieciach. Oprócz znanych wszystkim dmuchańców, przygotowano dawne zabawy, w tym średniowieczną karuzelę, która bardzo podobała się maluchom. Obficie wypełniony program zakończył koncert zespołu Farben Lehre.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama