Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
25
Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Jarosław, Marek,
Wasyl
Do końca roku 250 dni.
Start arrow Reklama arrow Gęsina wraca na Grodzką. Obsypana nagrodami

Polski przysmak na św. Marcina, i nie tylko

Gęsina wraca na Grodzką. Obsypana nagrodami

08.11.2019. Radio Elka

"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" - to stare przysłowie, do niedawna nieco zakurzone, ale od kilku lat znów aktualne. Gęś bowiem to nasze narodowe dobro: polskie, a jeszcze bardziej wielkopolskie, bo właśnie związane z czczonym w Poznańskiem świętym. Jednak jeśli szukacie najlepszych potraw z gęsi, wybierzcie się do Leszna, do restauracji Grodzka12. W karcie pojawiają się bowiem dania z gęsiny, które wygrały ogólnopolski konkurs "Gęsina na imieninach".
 
Konkurs "Gęsina na imieninach" organizowany jest od trzech lat przez poznański Hotel Moderno. Poznański, bo chodzi oczywiście o imieniny świętego Marcina, patrona stolicy Wielkopolski. Jego patronalne święto przypada 11 listopada, czyli w dniu, kiedy cała Polska obchodzi Święto Niepodległości. A w Poznańskiem dodatkowo czci się świętego, zresztą w bardzo sympatyczny sposób - racząc się słodkimi rogalami i soczystą gęsiną. Swoją drogą ciekawe, jak ów żyjący w IV wieku święty z gęsiami jest związany. Marcin urodził się w Panonii, czyli na terenie dzisiejszych Węgier. Jako rzymski legionista trafił do Galii, czyli dzisiejszej Francji. Tam się nawrócił i został księdzem w Tours. Był tak pobożny, że mieszkańcy chcieli zrobić go biskupem. Był tak skromny, że uciekł i ukrył się w pobliżu farmy gęsi. Pobożna legenda mówi, że ptaki narobiły takiego rabanu, że uciekiniera szybko znaleziono i wyświecono, zaś gęsi doczekały się wiecznej sławy.

Legenda legendą, a prawda jest taka, ze gęsinę jadło się w dniu św. Marcina od stuleci - nie tylko zresztą w Polsce, ale także - a może zwłaszcza - w sąsiednich Niemczech. Do dziś zresztą tam właśnie trafia 95 procent polskiego eksportu mięsa tych ptaków. Polska bowiem jest europejską potęgą produkcji gęsi. A mimo to wciąż trudno znaleźć ją na stołach. Cóż, cudze chwalicie, swego nie znacie…

Od kilku lat jednak gęsina wraca. W przypadku leszczyńskiej restauracji Grodzka12 wraca w wielkim stylu. Lokal ten od kilku lat specjalizuje się w tradycyjnej polskiej kuchni. Właściciel i zarazem szef kuchni Waldemar Kaniewski przeszedł długą drogę, żeby odnaleźć sens swojej pracy właśnie w tym "chwaleniu swojego", czyli naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, o czym świadczy udział Grodzkiej12 w konkursie "Gęsina na imieninach".

Już w ubiegłym roku Waldemar Kaniewski i jego sous-chef Patryk Glinkowski zostali laureatami poznańskiego konkursu. Wśród 19 ekip z całej Polski zajęli I miejsce za przystawkę i II miejsce za danie główne oraz tytuł "Króla gęsiny". W tegorocznej edycji, która odbyła się kilka dni temu, znów tryumfowali swoją przystawką i wywalczyli wyróżnienie za danie główne.

A co przyrządzili? W ubiegłym roku zwycięską przystawką był tatar z piersi gęsiej, podawany z jabłkiem porowym, czyli przyprawionym odrobiną oliwy o aromacie pora. Do tego to, co w tatarze obowiązkowe, czyli cebulka i ogórek konserwowy oraz żółtko - w tym wydaniu żółtko suszone i dodatek specjalny - majonez z musztardy francuskiej. Daniem głównym było natomiast konfitowane udko z gęsi, podane z kluskami kładzionymi łyżką, pieczonymi burakami z winem i miodem, burakiem piklowanym oraz sosem z gęsi.

575-img_20191107_155216.jpg

W tym roku ekipa Kaniewski-Glinkowski zwyciężyła przystawką, której podstawą były konfitowane gęsie żołądki podane z krakersem z serem bursztyn, konfiturą z czerwonej cebuli, kozim serem i sosem demi-glace z grzybami. Jako danie główne przed jurorami pojawiła się "Gęś na dwa sposoby", czyli filet z piersi gęsiej oraz rolada faszerowana suszonymi śliwkami i morelami, zawinięta w plaster boczku, podawane z "szagówkami", czyli wielkopolskimi kluskami ziemniaczanymi, kapustą gotowaną w soku jabłkowym, sałatką z trzech rodzajów ogórka: zielonego, kiszonego i marynowanego oraz z sosem z redukowanego wina, żurawiny i demi-glace.

575-img_20191107_164642.jpg

Dla tych, którzy zazdroszczą sędziom poznańskiego konkursu, mamy bardzo dobrą wiadomość. Wszystkie zwycięskie dania pojawią się w specjalnej listopadowej karcie, a właściwie wkładce do menu Grodzkiej12. Będą więc obie przystawki: tatar z siekanej gęsiny podawany "na gotowo" z wszystkimi dodatkami oraz konfitowane, czyli gotowane przez kilka godzin w gęsim tłuszczu żołądki. Dania główne zostały natomiast nieco "podkręcone", ale ich główne składniki pozostały bez zmian. Mieliśmy okazję spróbować udka, które było konfitowane przez 6 godzin w temperaturze 90 stopni. Czy ktoś uważa, że gęsina jest tłustym mięsem? Nic bardziej mylnego! Udko z "Kuchni Waldemara" jest delikatnie kruche, ale zarazem różowe i soczyste, otoczone cienką, chrupiącą skórką. Ani grama zbędnego tłuszczu. Zaskakującym dodatkiem są kluski ziemniaczane, przypominające włoskie gnocchi, ale z dodatkiem soku z buraka, dzięki czemu mają buraczkowy kolor i sprężystą fakturę. Do tego na talerzu znajdziemy pieczonego buraka w winie i miodzie, buraka marynowanego, puree z jabłka oraz grzybowy demi-glace. "Gęsi na dwa sposoby" towarzyszą natomiast tradycyjna "klucha na łachu", czyli wielkopolska drożdżowa pyza, kapusta z jabłkami i sos na bazie redukowanego wina z demi-glace (ten sos to prawdziwa specjalność Grodzkiej12, znamy takich, którzy proszą o niego praktycznie do każdej potrawy, może poza deserami).

Te cztery potrawy królować będą w menu przez cały listopad, obok tak renomowanych dań, jak: udko z kaczki, łosoś Movi, wątróbka drobiowa, schabowy z kostką czy słynna czernina. Zachęcamy do spróbowania wszystkiego, ale szczególnie gęsiny. Jest taka, że i święty Marcin by się skusił.

Zapraszamy
Restauracja Grodzka12
ul. Grodzka 12
Leszno
tel. 506 523 526
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Hala magazynowa do w... Leszno 6000
Wynajmę mieszkanie święciech... 1200
Lokal 530m2 z parkin... Leszno 9600
Lokal 530m2 z parkin... Leszno 9600
Urocza, atrakcyjna i... Krzywiń 69000
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj