Mój przepis na życieKasia z Pasji Kasi o krótkiej historii rodzinnej obiadowni |
30.06.2020. Radio Elka | ||
Może ktoś zarzuci, że Pasja Kasi zajmuje się przede wszystkim tradycyjną kuchnią polską. Mimo że tyle czasu poświęcam na odkrywanie inspiracji, poszukiwanie przepisów i wprowadzanie nowoczesnych elementów do naszych dań, dalej kocham naszą tradycyjną kuchnię polską. Pieczenie i dania mączne - te "kluseczkowe specjały" - wyniosłam z rodzinnego domu i zawsze będę pielęgnować tę kuchnię, którą trzymam w sercu. Dlaczego? Bo sięgając pamięcią, wiem dzięki komu tu jestem. Spełniam się zawodowo realizując swój przepis na życie. Skąd wzięła się chęć gotowania zawodowo i postawienia wszystkiego na jedną kartę? Wszystko to, co dziś osiągnęłam i to, że dziś stoję w tym miejscu zawdzięczam bliskiej mi osobie, mojej Babci. Miałam 5 lat, a my stałyśmy w kuchni - Babcia, moja siostra i ja. Przygotowane trzy farsze, bo przecież każdy lubił inne pierogi. Z mięsem, na słodko z serem, tradycyjne ruskie wytrawne - ziemniak z serem z przesmażoną cebulką. Takie to były czasy, w których Babcia miała dla nas czas. Lepiłyśmy po 150 sztuk dla pięciu osób - przesmażone z patelni na drugi dzień równie wyborne. Moja Babcia robiła wielkie rzeczy z niczego - wtedy obudziła się we mnie pasja do gotowania. Chyba szybko stałam się dorosła, rodzice byli wymagający i chcieli, byśmy były z siostrą samodzielne. W wieku 11 lat potrafiłam obrać ziemniaki, zrobiłam surówkę, którą dziś Polacy kupują na wagę w markecie i smażyłam schabowego. Pyzy na parze, kluski kładzione, leniwe czy wielkopolskie kopytka - przerobiłam je w wieku 14 lat. Dziś zawodowo szkolę również młodzież - z każdym miesiącem widzę, jak czasy się zmieniły, a dzieli nas raptem 15 lat, może to kwestia stawianych wymagań. Dziękuję też rodzicom za to, że nie raz rzucili mnie na bardzo głęboko wodę - jestem dziś silna i wykonując swoją pracę wiem, że można, jak się tylko chce, góry przenosić. Dzięki pielęgnowaniu rodzinnych więzi we wspólnym gotowaniu dziś mogę dzielić się z Wami moją kulinarną pasją - Pasją Kasi. Wiem, że mojej Babci na pewno by smakowało. Zapraszamy na naszego Facebooka KLIKNIJ Każdego dnia inne zestawy obiadowe, zadzwoń i zamów z bezpłatną dostawą i opakowaniem - tel. 534 177 888. Zamówienia można składać od godz. 9, realizujemy je od poniedziałku do piątku w godz. 10.30-16 z dowozem lub z odbiorem własnym. Menu na wtorek, 30 czerwca Danie dnia - 14 zł Zupa plus drugie danie tylko 17 zł Vege danie dnia - 11 zł Tradycja: 1. Tradycyjne kotlet de volaille, ryż biały plus sos biały lub ziemniaki puree, gotowana marchewka z groszkiem 2. Filet z kurczaka panierowany, ryż biały plus sos biały lub ziemniaki puree, gotowana marchewka z groszkiem Nowość: 1. Filet z kurczaka w naleśnikowym cieście 3 sery z duszonym porem, ryż biały plus sos biały lub ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty z papryką i kukurydzą 2. Makaronowy kubełek - makaron spaghetti w sosie bolońskim zapiekany serem gouda, parmezan i pomidorem Szefowa poleca: Schab wieprzowy pieczony w całości w sosie własnym pieczeniowym, ryż biały lub ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty z papryką i kukurydzą Fit: Zraz z kurczaka faszerowany ogórkiem kiszonym zamarynowany w czerwonej cebuli w białym sosie, ryż biały, surówka fitness z ziarnami i orzechami arachidowymi Danie wegetariańskie: Jajko sadzone, ziemniaki lub ryż, surówka z kiszonej kapusty z papryką i kukurydzą - 11 zł Zupa dnia: Zupa kalafiorowa - 6 zł W zestawie z daniem dnia zupa tylko 3 zł |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama