Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
28
Kwietnia 2024
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Maria, Paweł,
Waleria
Do końca roku 247 dni.
Start arrow Leszno arrow Co jeść na zakrapianej imprezie?

Dziś biesiada do bladego świtu

Co jeść na zakrapianej imprezie?

31.12.2023. Radio Elka, Filip Wybieralski

Sylwester to jedno z najbardziej ekscytujących wydarzeń roku, pełne radości, śmiechu i oczywiście pysznego jedzenia. W trakcie tej magicznej nocy, kiedy witamy nowy rok, przygotowanie odpowiednich dań i przekąsek staje się nieodłączną częścią świętowania. Co zazwyczaj gości na stołach, a także jakie przekąski można przygotować?
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Jednym z najbardziej charakterystycznych dań sylwestrowych w Polsce jest bigos. W tę aromatyczną mieszankę kapusty kiszonej, mięsa oraz suszonych grzybów wkładane są różne przyprawy, które powodują, że danie to jest prawdziwym hitem na sylwestrowym stole. Drugim klasykiem jest golonka, którą przyrządzamy na różne sposoby. Do najchętniej wybieranych jest golonka w kapuście, w piwie, pieczona, a także gotowana.

Dania
te wybieramy nie bez kozery. Biorąc pod uwagę specyfikę sylwestrowej nocy, warto bowiem w pierwszej kolejności skupić się na daniach, które są tłuste, a które stworzą na naszej wątrobie warstwę ochronną, utrudniającą wchłanianie się alkoholu.
Drugim sposobem na "łagodne przejście do Nowego Roku" jest jedzenie po każdym kieliszku drobnych przekąsek. W tym przypadku tradycja miesza się coraz częściej z nowoczesnością, nadając świętowaniu nieco nowej odsłony.

O to, co aktualnie jest najbardziej popularne podczas tego typu biesiad, zapytaliśmy kucharzy z Ranczo Smyczyna. Wskazują oni, że bardzo dobrym rozwiązaniem na noc sylwestrową są tzw. "finger food’y”, czyli małe porcje pysznych, prostych ale sprawdzonych potraw przygotowane tak, aby można je było zjeść bez siadania przy stole, używając samych rąk. - To np. mini burgery, czy wszelkiego rodzaju tartiniki, czyli małe ozdobne kanapki, które już samym swoim wyglądem zachęcają do jedzenia - mówi Łukasz Misiorny.

Chociaż na przygotowanie sylwestrowych dań pozostało już mało czasu, to jednak nic straconego. Doskonałym i szybkim rozwiązaniem jest chociażby przygotowanie bruschetty z pomidorami. - Kupujemy dowolną bagietkę, rumienimy ją w piekarniku. Do tego należy przygotować salsę z pomidorów z dodatkiem bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i pieprzu. Oprócz tego możemy też z awokado przygotować guacamole, to nic trudnego. Awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek - zachęca Karol Majorek.

Pamiętajmy, że kluczem do udanej nocy sylwestrowej są nie tylko pyszne potrawy, ale także dobra atmosfera i radość dzielona z bliskimi. Niech ta noc będzie pełna smaków, śmiechu i niezapomnianych chwil!
 
Komentarze (9)
1. Dodane przez Fox, w dniu - 31-12-2023 11:33
Tylko golonka z kapuchą!!!
2. Dodane przez Alkoholik, w dniu - 31-12-2023 11:33
Czy artykuł "Co pić kiedy bierze się amfetaminę" albo "Menu heroinowej imprezy" również miałyby szansę pojawić się na tym portalu? Rozumiem, że alkohol jest legalnie dostępny w sklepach ale należy również pamiętać, że ALKOHOL JEST NARKOTYKIEM i to jednym z najbardziej niebezpiecznych bo uzależnia fizycznie i psychicznie, a do tego ma ogromne negatywne skutki społeczne w postaci zniszczonych rodzin. Dobrego, trzeźwego roku!
3. Dodane przez to se nevrati, w dniu - 31-12-2023 11:48
Dziś w Sylwestra już mało ludzi imprezuje do świtu, o drugiej jest już po, nie ma biesiady bo ludzie nie umieją śpiewać, nie ma tłustych potraw bo ich nie serwują food'owi kucharze, ludzie już nie chleją bo zachowują umiar, piją dla przyjemności a nie dla bólu po...!
4. Dodane przez Kolega, w dniu - 31-12-2023 13:29
Dzisiaj się już mało piję. Więcej wciąga nosem albo pali. W tym problem.
5. Dodane przez fakty, w dniu - 31-12-2023 14:14
"Sylwester to jedno z najbardziej ekscytujących wydarzeń roku" - siedzisz przed telewizorem i oglądasz Rodowicz, co za emocje!
6. Dodane przez Lyszno, w dniu - 31-12-2023 14:39
Są konfidenci z lyszna hahaha a co w tej wiosce chcecie się bawić idziecie lepiej do Trojki. i hahahahahah
7. Dodane przez z Kosciana, w dniu - 31-12-2023 18:18
szkoda ze u nas nic nie ma
8. Dodane przez Molibden, w dniu - 31-12-2023 22:39
Obecne czasy i zwyczaje bywają zgoła inne niż chociażby 15-20 temu. Czy są gorsze? Chyba nie w każdym aspekcie. Czy gdybym 20 lat temu zajadał owe fingery dałbym radę dotrwać do końca długiej imprezy? Chyba nie. Wówczas konkretna dawka wysokokalorycznego posiłku plus dużo ruchu (taniec) jakoś pomagały. Gorzej było następnego dnia ale dzięki temu miałem nauczkę. O której niestety czasami zapominałem. Ale lata minęły i dziś mały finger chyba wystarczy. Zmądrzałem? Hmm...
9. Dodane przez IXI, w dniu - 08-01-2024 17:48
TYLKO NIE CZOSNEK NA SUROWO BO BĘDĘ SMIERDZĄCA ANI JAKIEŚ TAM BURGERY ;/ TRZEBA TRZYMAĆ FASON KULTURA I ZAPACH !
reklama
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Mieszkanie 2 pokojow... Leszno 1800
Domek na działce ogr... Leszno 89000
Przestronny lokal bi... Leszno 5800
Nowa inwestycja city... Leszno 295875
Mieszkanie bezczynsz... Leszno 2500
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj