Bezglutenowy piknik |
02.06.2014. Radio Elka, Marcin Hałusek | |||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Przy pomocy technologów z firmy Glutenex dzieci upiekły w piecu chlebowym ciastka kokosowe oraz razowy chleb bezglutenowy, smażyły też przy ognisku bezglutenowe kiełbaski domowego wyrobu. W czasie zajęć kulinarnych dzieci poznawały zasady przygotowywania posiłków i wypieków bezglutenowych. W tym samym czasie dorośli wysłuchali prelekcji o firmach Gluetenex i Celiko z Poznania, rozmawiali z technologami. Mogli również skorzystać z bezpłatnych porad dietetyka Karola Mulczyńskiego, współpracującego z leszczyńskim oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. O część artystyczną zadbał teatrzyk Pompon z Leszna. Aktorki w kolorowy i pełen rekwizytów spektakl o Jasiu i Małgosi wplotły sporo edukacyjnych elementów o produktach bezglutenowych i konieczności stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Po przedstawieniu wszyscy degustowali bezglutenowe lody oraz sorbety firmy Grycan. Podczas pikniku stoły zastawione były bezglutenowymi przekąskami, o które zadbali partnerzy organizatorów: ciastka, michałki, galaretki w czekoladzie, ciasteczka z amarantusa, śliwki w czekoladzie, batony owocowe Frupp firmy Celiko, owocowe kremy, tosty z pastami i pasztetami, żelki, chrupki. Dzieciom i dorosłym bardzo smakowała zupa pomidorowa z makaronem - „gorący kubek” firmy Glutenex. Dla dzieci pozostających na diecie bezglutenowej ważne było właśnie to, że bez pytania rodziców o zgodę i bez czytania etykiety produktu, mogły sięgać po wszystkie smakołyki mając pewność, że nic im nie zaszkodzi. Mogły czuć się tak, jak ich rówieśnicy podczas urodzinowego przyjęcia. Wiele dzieci po raz pierwszy zobaczyło, że tak liczna grupa ich rówieśników również musi stosować dietę bezglutenową. Poczuli, że nie są sami, że nie są „inni”. Dorośli z kolei mieli okazję do integracji, wymiany doświadczeń, przepisów, do rozmów o ciekawych i zdrowych produktach bezglutenowych. Wielu znało się wcześniej z widzenia, ale nie wiedzieli, że ich dzieci lub oni są na diecie bezglutenowej. Integracji sprzyjały zabawy przy ognisku, aromatyczne zapachy z pieca chlebowego i słodkości, których nie brakowało na stołach. Większość uczestników pikniku dowiedziała się o nim z regionalnych mediów, z Facebooka i strony internetowej celiakia.pl. Piknik zorganizował istniejący od roku leszczyński oddział Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Bezglutenowamama.pl. Gospodarzem imprezy i osobą, która już od świtu zadbała o sprawne działanie pieca chlebowego oraz idealny przebieg pikniku był Jakub Puślednik, kierownik gospodarstwa ogrodniczego Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie. Bezglutenowe dzieci, które wzięły udział w pikniku, otrzymały paczki ze słodyczami i produktami bezglutenowymi, ufundowanymi przez partnerów. Ponieważ stowarzyszenie kładzie duży nacisk na edukację swoich członków, zadbaliśmy o to, by w paczkach dla dzieci znalazły się książki kucharskie wraz z poradnikiem o celiakii i zasadach stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Książki, które mają ułatwić rodzicom poruszanie się w bezglutenowej kuchni, ufundował prezydent Leszna. Firma Glutenex i Amarello ufundowały również nagrody dla bezglutenowych dorosłych, którzy wykazywali się wiedzą podczas konkursów na temat produktów gluten-free, celiakii i zdrowego odżywiania. W tym roku stowarzyszenie planuje zorganizować dla swoich członków jesienne warsztaty kulinarne, a także balik z gwiazdorem. Z kolei 14 czerwca bezglutenowy dzień dziecka odbędzie się we Wrocławiu (szczegóły na stronie www.celiakia.pl) Nadesłała Marta Krzyżanowska - Sołtysiak, foto Tomasz Bączyk
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama